Vóór de goudkoort die na 1990 de kop op stak, was de Praagse gastronomie berucht eentoning. Het aanbod werd gedomineerd door iets ‘varkensachtig’ met jus en knoedels, runderschnitzels en worsten. Daarnaast was er nog het onmisbare glas bier. Maar dat is nu verleden tijd.

In de laatste jaren zijn veel internationale keukens geïntroduceerd, maar de Centraal Europese keuken overheerst nog steeds. Klassieke Tsjechische huisgemaakte gerechten bevatten Svíčková (geroosterd rundvlees met crème saus) en het nationale gerecht Vepřo-knedlo-zelo (varkensvlees met zuurkool en Noedels). Deze zijn te krijgen bij elke hospada – bierhuis – samen met een koud pilsje. Uit eten in Praag kan goed en hoeft niet duur te zijn.

Prijsverschillen in Praag

Let er op dat er grote prijsverschillen zijn in Praag. In een eenvoudige eettent krijgt u nog een hoofdgerecht voor minder dan € 7,-, in de betere restaurants moet u snel op het dubbele of drievoudige rekenen. De lunchmenu’s die bij veel gelegenheden op de dagkaart staan, zijn goedkoper. Bij het afrekenen moet u op onverklaarbare extra posten letten en zonodig reclameren. Een fooi van 10-15% is normaal.

De meeste gelegenheden serveren de hele dag warme gerechten, maar veel toprestaurants hebben ’s middags en ’s avonds beperkte openingstijden. Gezien de concurrentie zijn ze zelden de gehele dag dicht.

Het bedienend personeel spreek vaak goed Engels en soms ook goed Duits. Dat u in veel eenvoudige, traditionele restaurants soms nogal lomp wordt behandeld, moet u niet persoonlijk opvatten. De inwoners zelf worden geen spat beter behandeld. Waar veel toeristen komen, zijn de menu’s vaak in meerdere talen gesteld. Het is raadzaam, zeker in het hoogseizoen, om in de betere restaurants tijdig een tafel te reserveren.

Alchymist
Het luxueuze Alchymist restaurant geeft een kitscherige variant op de historie van Praag. Bloed-rode gordijnen, Louis XIV stoelen en kroonluchters karakteriseren de inrichting. De keuken is origineel Italiaans en de service is uitstekend. 500kč en hoger.

Adres: Hellichova 4, Prague 1
Telefoon: +420 257 312 518
Internet: www.alchymist.cz

Kolkovna
Het beste Tsjechische eten in de Oude Stad. Dikke soep, gegrild vlees en vis (tussen de 100-350kč) worden afgemaakt met een niet gepasteuriseerde Pilsner Urquell.

Adres: V kolkovně 8, Prague 1
Telefoon: +420 224 819 701
Internet: www.kolkovna.cz

Cantina
Cantina serveert erg goed Mexicaans eten tegen een redelijke prijs (kip fajita voor 210kč) en heeft een leuke voorraad tequilla selecties. Altijd vol, dus als u ’s avonds een tafel wilt is het verstandig om te reserveren.

Adres: Ujezd 38, Prague 1
Telefoon: +420 257 317 173
Internet: www.restauracecantina.cz

U Básníka Pánve
Voorbeeld van een keuken die een beetje meer “Nieuw Tsjechisch” is. Klassieke gerechten met een draai – zoals extra gekruide goulash voor 140 kč – die niet duur zijn en fenomenaal goed.

Adres: Mánesova 62, Prague 2
Telefoon: +420 222 250 072
Internet: www.ubasnikapanve.cz

La Lavande
Een chef van het Sara Bernhardt restaurant bij Hotel Paris opent zijn eigen restaurant in Vinohrady. Het resultaat? Waarschijnlijk het beste en goedkoopste Franse eten in Praag. Hoofd gerechten  300-500kč.

Adres: Záhřebská 24, Prague 2
Telefoon: +420 225 174 06

Malý Buddha (”Kleine Boedha”)
Gedeelte van de stad: Hradčany “Kleine Boedha” is het beste waarde restaurant van Praag, special als je weet dat het het slechts op een steenworp afstand ligt van Kasteel Praag. Chinese en Vietnamese specialiteiten voor 100-200kč en een grote selectie goede thee. Niet-roken.

Adres: Úvoz 46, Prague 1
Telefoon: + 420  205  138  94